top of page
Bild 27.png

Vi väljer tillsammans vilket byggsystem som passar bäst till ert hus

När vi designat och ritat klart ert hus bestämmer vi vilket byggsystem som passar bäst till utformningen. Ofta är de hus vi skapat gjorda med stora rum, öppningar och fönsterpartier som kräver ett annat utförande än ett traditionellt hus, och då kan det vara passande med ett bärverk av stål, limträ, KL-trä eller betong. Våra konstruktörer väljer lämpligaste system utifrån husets utförande och ser till att alla laster och spännvidder blir omhändertagna på bästa sätt.


Sedan kan man låta de omslutande byggnadsdelarna bli utföra i ett trä- eller stenutförande, och här är det egentligen ett personligt val vi diskuterar igenom tillsammans.

Trähus

Detta är ett traditionellt sätt att bygga hus i Sverige. Ytterväggarna är totalt 385 mm tjocka och innehåller 285 mm isolering med en inbyggd ångspärr. Fasaden är vanligtvis träpanel, men det går även att välja puts. På insidan monteras dubbel beklädnad med OSB- och gipsskivor för stabilitet och ett robust utförande.

Innerväggarna byggs med trä- eller plåtreglar, isoleras och kläs med OSB- och gipsskivor, vilket ger både stabilitet och ljudisolering. Mellanbjälklaget består av träreglar med isolering för att skapa ett bra ljudklimat mellan våningsplanen. Här placeras också installationer för vatten, avlopp, ventilation och värme. Konstruktioner som balkar och avväxlingar integreras så långt som möjligt i bjälklaget för att undvika nedbyggnader.

Takkonstruktionen har 500 mm isolering och byggs med takstolar enligt husets design. Ovanpå läggs råspont (luckor eller löst) och takpapp. Som takbeklädnad kan man välja mellan takpannor, plåt, papp eller sedumtak.

Bild 1.png
Bild 33_edited.jpg

Betonghus

Är ett relativt vanligt sätt att bygga hus i, och speciellt i de södra delarna av Sverige. När vi projekterar våra hus i sten använder vi oss av en lättbetongstomme (400 mm) vilken isolerar väldigt bra samtidigt som den bara innehåller naturliga råmaterial som sand, kalk och vatten. På utsidan putsas väggen med den struktur och det system (tunn- eller tjockputs) man önskar och
insidan finputsas. Innerväggarna i ett stenhus utförs generellt av lättbetong, men där vissa väggar som innehåller många installationer utföres med plåtregel. Detta ger huset en ”tung” stomme som innebär ett bra ljudklimat mellan rum.

 

Mellanbjälklaget i ett stenhus projekterar vi i lättbetong. Mellanbjälklaget monteras i massiva element som ger ett snabbt montage och som medför ett väldigt gott ljudklimat mellan de olika våningsplanen. På ovansidan läggs den golvbeläggning som önskas och på undersidan monteras ett undertak med gipsskiva (så t ex belysningsinstallationer kan ske).


Takbjälklaget utförs med en lättbetong- eller träkonstruktion beroende av utförandet av taket. I båda fallen blir takkonstruktionen välisolerad och där man kan välja på olika takbeklädnader (takpannor, plåt, papp eller sedumtak).

bottom of page